20120911

Ceramah Khas


20120904

CERAMAH JOM UBAH BERSAMA PAKATAN RAKYAT


Tarikh : 11 September 2012
Tempat : Kampung Kepis Hulu, Johol
Masa : 9.00 malam
Penceramah
- Sdr Rafizi Ramli ( Pengarah Strategik PKR )
- Dr Badrul Amin ( PKR )
- YB Teo Kok Seong ( Adun DAP Bahau )
- Sdr Sani Hamzan ( Exco DPP Pusat )
- Ustaz Nor Azman Mohamad ( Ketua Penerangan PAS N.Sembilan )
Semua dijemput hadir

Jamuan Hari Raya dan Ceramah


Tempat : Bilik Gerakan Kg Gunung Pasir, Seri Menanti (Rumah Hj Zainal)
Tarikh : 8 Sep 2012, Sabtu
Masa : 7.30 mlm – 12 mlm
Bersama : Ustaz Shamsul Firdaus Al Hafiz (Timbalan Ketua AMK Kota Damansara) dan Ustaz Syed Abd Kadir Aljoofre (Setiausaha Dewan Ulama PAS)
Semua dijemput hadir

Munajat dan Jamuan Aidilfitri PASTI DUN Johol


Munajat Peperiksaan UPSR, PMR & SPM 2012 dan Jamuan Aidilfitri PASTI DUN Johol
Tarikh : 6 September 2012 ( Khamis )
Masa : 7.00 malam - 10.00 malam
Tempat : Pasti Fatimah Az-Zahra', Kampung Paya, Renggoh, Johol
Aturcara
- Solat Maghrib Berjemaah
- Solat Hajat dan Bacaan Yaasin
- Motivasi Kecemerlangan
- Solat Isya dan Jamuan Raya

Semua dijemput hadir dan tolong sebarkan

20120902

'Janji hanya tinggal janji', warga emas menanti

2 September 2012

KUALA PILAH – Sepasang suami isteri warga emas dari Kampung Melekai, di sini, kesal apabila pihak berkaitan yang berjanji untuk membantu mereka membaiki rumah kini sepi walaupun tindakan susulan telah dilakukan.

Napsiah Abas, 65, berkata, mereka pernah dikunjungi pihak berkenaan yang turun padang untuk melihat keadaan rumah tetapi masih tiada tindakan diambil.

Menurutnya, rumah yang dibina sejak lebih 10 tahun lalu itu pernah berlaku kebakaran pada 2007 di bahagian dapur dan hingga kini masih tidak dibaiki susulan kekangan kewangan.

“Meskipun rumah ini usang, dindingnya sudah dimakan anai-anai, makcik tetap tinggal di sini kerana ini rumah pusaka dan satu-satunya harta makcik.

“Apabila sudah usang, banyaklah dinding reput dimakan anai-anai. Bumbung pula bocor sana sini hingga kadang kala perlu menyediakan baldi untuk menadah air yang menitis setiap kali hujan,” katanya tinggal bersama suami dan anak.

Katanya, permohonan berkenaan dibuat sejak lapan tahun lalu.

“Makcik pergi sendiri berjumpa pihak berkenaan semasa membuat permohonan itu. Ada juga mereka turun padang melihat keadaan rumah ini, serta mengambil gambar, namun terhenti setakat itu sahaja.

“Mereka maklumkan, rumah ini besar dan jika mahu baik pulih memerlukan kos yang tinggi. Menurut mereka peruntukan hanya ada RM11,000 sahaja,” katanya kepada Sinar Harian.

Sementara itu menurutnya, dia amat berharap rumah berkenaan dapat dibaik pulih memandangkan mereka tidak mampu ditambah pula suaminya, Zahari Acin, 69, mengidap kencing manis kronik sejak 20 tahun lalu dan darah tinggi.

Bagaimanapun katanya, dalam kesempitan hidup, dia tetap bersyukur kerana Ahli Parlimen Kuala Pilah, Datuk Hasan Malek menyumbangkan kerusi roda untuk memudahkan pergerakan suaminya.

“Sememangnya, makcik tiada punca pendapatan dan hanya bergantung pada bantuan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) sebanyak RM300 sebulan. Itu pun memang tidak cukup kerana pakcik memakai lampin pakai buang,” katanya.